top of page
Търсене

Любимо място за двудневен преход на Фондация „ПлаМнина”: хижа Трастена и водопад Под Камико

Чували ли сте за Малиновата хижа, където правят най-хубавото вино и конфитюр?


Стартираме новата си поредица „Любими места на Фондация Пламнина” с двудневното преходче до хижа Трастена, което правим всяка пролет и есен.


Трастена с хижарите



Чували ли сте за Малиновата хижа, където правят най-хубавото вино и конфитюр?


Започвате с живописно пътуване с влака София-Мездра или Враца през Искърското дефиле, слизате на Гара Лакатник и тръгвате по червената маркировка на изток в посока село Лакатник! Можете да поемете по полегатия асфалтов път, да си хванете маршрутка до село Лакатник или да минете през преките горски пътища около асфалта. След час-два, в зависимост от темпото ви на ходене, ще се озовете в китното селце Лакатник. Там откриваме и спирка на маршрутката с името „Последна грижа” - символично оставяме всичките си грижи тук, за да се движим леко нагоре в планината.



Спирка Последна грижа


В центъра на село Лакатник има площадче, където не пропускаме да се снимаме с реплика на танк, така че запечатайте спомена и вие. След кратката ни почивка тръгвате отново и излизайки от селото следва дълъг и прав участък, който изглежда необятен със своите красиви гледки. Около час ще ви отнеме да стигнете до новопостроения заслон, който служи като знак, че финалната цел е близо! Можете да презаредите там с барче или сандвич или да продължите напред по червената маркировка.



Заслон

След няма и половин час ще бъдете на магичната хижа Трастена, където ще ви посрещне най-дружелюбната хижарка на света с топла гозба и домашен чай. Любимите ни акценти са гъбена чорба с коприва, пържолки и десертите с домашно малиново сладко.


Пред хижата има полянка, на която при хубаво време можете да играете различни игри с приятели. Любимите на Фондацията са “Зип-зап”, “Яйце” и “Нинджа” или творческите дейност като рисуване върху камъчета и с природни елементи. Вечерта е посветена на караоке, асоциации или някоя от бордовите игри в хижата. 

Пред Хижа Трастена

На следващата сутрин презареждаме с пържени филийки и домашно сладко от малини и тръгваме по друг маршрут. Слизаме отново по червената маркировка, но този път в посока село Бов. Пътят е полегат и приятен за разходка във всички сезони! От с. Бов имате два варианта - да поемете по асфалтовия път към с. Гара Бов или да посетите водопад Под камико. В селото обичаме да посещаваме единственият магазин - вендинг машина. Можете да я откриете като попитате някоя баба или следвате табелите за студена бира. Взимате по нещо за хапване и надолу. 



водопад Под Камико


Не след дълго пред вас се разкрива водопадът. Под Камико е двоен водопад като височината на всеки един от падовете му (ляв и десен) е около 20 метра. При пълноводие водопадът може да стане и троен. Оттам продължавате по екопътеката и ще стигнете до стадиона в село Гара Бов. Хващате асфалтовия път, а той ви отвежда до ЖП Гара Бов, където ще намерите транспорт към столицата.



47 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page