Търсене

Забравените училища на България: ОУ „Кирил и Методий“, село Гинци

Актуализирано: мар 30

“... От тук окото волно прегради не намира.

Вселената пред мене покорно се простира.

Душата гордо диша. От тия планини

умът към нещо светло, голямо се стреми...”


~ Иван Вазов


Връх Ком ни посреща с мъгла, северозападен вятър и ехото на Вазовата поезия. Има нещо неописуемо в този връх. Не е нито най-високият, не е и най-трудният; не е най-западният или най-обзорният. И все пак в себе си съчетава достолепие и мекота, специфично за Балкана. От тук тръгва и най-красивият маршрут за морето.


Връх Ком

За момент вятърът обръща посоката си и разкъсва мъглата, а ние ставаме неми свидетели на необятната многоликост на парче земя. На изток и запад се вие гръбнакът на Балкана като завинаги задрямал змей; на север планината се снишава, заравнява и изгубва в Дунава; на юг - река Нишава прокарва пътя си през скалите, а след нея върви и човекът, създавайки най-дългото село на България - село Гинци.***

Училището


Училището в село Гинци ни посреща с катинар. Всъщност в началото не сме сигурни дали това е училището - липсват всякакви знаци за него, Интернет пространството също мълчи, а и местните хора не могат да си спомнят името му. Иначе да, това е сградата. Намираме тясна пролука встрани и успяваме да запечатаме няколко кадъра.