top of page
Търсене

Любими места на Фондация “ПлаМнина”: водопад Полска Скакавица


Готови ли сте за следващия слънчев уикенд с любимите места на фондация ПлаМнина?

Този път се спускаме с влака към Кюстендил към една от любимите ни скрити дестинации - водопад Полска Скакавица. Когато се качим във влака, си осигуряваме място до прозореца, защото по този маршрут могат да се видят някои от най-красивите проломи на река Струма. Тези изумителни гледки се виждат само, когато пътувате с влак, защото по поречието на реката няма път за автомобил.Риболов на реката


Освен да зяпаме надвисналите скали, пролетнозелените дървета и бързите води на реката, често се отдаваме на творчество още във влака. Една от любимите ни дейности е изработване на оригами жерави, които освен че са красиви, носят и специално послание. Така че ако сте с деца вземете едно тесте хартиени квадратчета и запретвайте ръкави.


След като видим една леко порутена, но автентична гара значи сме стигнали на точното място. Слизаме на спирка Полска Скакавица и пътешествието ни започва по една много приятна, сенчеста пътека. Вариант е да се мине и по ЖП линията през тунелите, но ние не го препоръчваме, особено за деца. По пътеката стигаме до разклон с табелки за водопада и за бивака. Тук се намира и малко изворче с бистра вода, годна за пиене.

спирка скакавица

Поляната за бивак се намира точно в подножието на водопада. На прохлада си почиваме, а мястото е идеално за обяд и за някоя дейност. Има голяма маса, дървени пейки, огнище и достатъчно място за палатки. Когато идваме с преспиване устройваме лагера си точно тук, а следобедите посвещаваме на още творчески занимания като рисуваме картини с отпечатък от природни материали.

Време е да се отправим нагоре към водопада! В началото пътеката е е по-полегата, но скоро става стръмна преди да стигнем на първата тераса, която е достатъчно обширна, за да се поразходим, да разгледаме и да се полюбуваме на това как водата се разбива в скалите. Тук е идеално за снимки, но трябва да внимаваме, защото е хлъзгаво.Продължаваме нагоре към втора тераса, където можем да видим как водата извира от църквата “Свети Димитър” в село Полска Скакавица и се спуска надолу. Водопадът е маловоден, но за сметка на това с постоянен дебит, а водата се спуска от 50 метра, за да образува няколко шеметни каскади.


Следваме пътеката, за да се качим до малкото селце, да посетим църквата и изворите на реката и да се насладим на обзорни гледки към Земенска планина.


На връщане през поляната не пропускаме и любимата ни дейност - майсторене на самоделни въдици и риболов. Намираме няколко дълги пръчки, издялкваме леко остри ръбове и с помощта на корда, кукичка и червейче - въдицата се готова. Потапяме пръчките във водите на река Струма и наблюдаваме самоделните плувки. С улов или без речният риболов си остава любима дейност на плаМнинари.Когато уикендът е към края си се отправяме отново към гара Полска Скакавица и хващаме влака към дома, а защо не и към следващото приключение?Очаквайте скоро следващата ни статия от поредицата “Любими места на Фондация Пламнина!”


10 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page