top of page
Търсене

ПлаМнина става на една година!

Актуализирано: 23.05.2021 г.

Честит рожден ден, плаМнинари!


Точно преди една година след много упорство, усилия и премеждия основахме Фондация „ПлаМнина“. Нашата мисия е да предоставим незабравими планинарски преживявания на всички деца и особено на тези, които никога не са се докосвали до магията на планината. Дългосрочно ние целим да възпитаме любов към природата и планината у по-малките и да ги вдъхновим да водят активен и здравословен начин на живот. За една година успяхме да направим това възможно няколко пъти въпреки хаосът, през който светът премина и все още преминава.


Летен лагер „Врачански Балкан“ 2020 стана факт от 13 до 20 юли. Наш дом бе Младежката база в село Очин дол, където прекарахме 8 дни, изпълнени с преходи, обучения по биоразнообразие, астрономия, география, бивакуване, първа помощ , планинарство, творчество и много други. В лагера се включиха 14 плаМнинари и 10 обучители.


Лагерното приключение беше началото на нови приятелства и създаването на общност, която за една седмица успя да се превърне в сплотен екип, който всеки ден се учеше, израстваше и забавляваше заедно.

След направените анонимни анкети преди и след лагера на лагеруващите, с радост установихме, че ЛЛ „Врачански Балкан“ 2020 им е повлиял в положителна насока.Резултати от обратна връзка преди и след лагера

 

Лятото остана вълнуващо, защото вторият ни лагер, в който взеха участие 10 плаМнинари в периода 09-14 август 2020 се състоя на ЦПШ „Мальовица“. Летен лагер „Мальовица“ беше вълшебен не само заради красотата и величието на Рила планина, а и заради сплотеността на екипа, която успяхме да създадем само за седмица. Наслаждавахме се на планинарски активности, обучения и работилници, водени този път от нашите доброволци, наблюдавахме звездите и планетите с телескоп и се учехме да разпознаваме растения и гъби в гората.Отново направихме проучване сред участниците, което ни увери, че лагерното преживяване си е заслужавало.


Резултати от обратна връзка преди и след лагера

 

След лагерите, нашите обучители споделиха с нас и своята обратна връзка за преживяното.


„Отдадеността - тя е впечатляваща. Вниманието, което давате на децата, грижата за тях, връзките, които създавате - това прави лагера уникален и сплотен.“


„Програмата ви е похвална - децата правят неща със собствените си ръце и придобиват знания и умения.“


 

След края на лятото, което ни зареди с енергия, започна и новата учебна година, а за ПлаМнина започнаха и новите приключения.


На 22 септември покорихме първенеца на Балканите връх Мусала, където се насладихме на спиращи дъха гледки и се научихме да работим в екип.

 

Магическата есен на октомври ни завари на прекрасно еднодневно приключение до водопад „Полска скакавица“, където творихме сред природата, сготвихме си вкусна нахутена супа и се отдадохме на риболов.След края на октомври, планинарската ни дейност на живо беше възпрепятствана, но това не ни попречи. Осъществихме 4 онлайн обучения за планинарство и оцеляване, творчество и твореческо писане, геология и релефМакар атмосферата да не беше същата, успяхме да се забавляваме и да излеем въображението си на хартия.


Творенията на участниците в ПлаМнинар 3.0: Стиховръх на лист
 

В зимните месеци, отдадени на пътуване и размисъл, стартирахме кампанията “Изгубените училища на България”, в която посещаваме позабравени села и училища и се стремим да разкажем техните истории.


Пълните статии можете да прочетете в катерогия „Пътешествия“ тук на блога ни.

 
 

Това беше нашата 2020 и първа година като организация. Страшна като висок и труден планински връх, с неочаквани завои и предизвикателства, които трябваше да преодолеем с усилена работа, умения, опит и въображение. Най-големият подарък за нашия първи рожден ден са прекрасните спомени, които успяхме да създадем с млади плаМнинари, както и доверието, което всички дарители и спонсори ни оказаха.


Благодарим на всички за незаменимото доверие, приятелството, подкрепата и обичта! Нямаше да успеем да постигнем каквото и да било без вас.


80 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page