top of page
2000.JPG
PlaMnina Logo

Летен Лагер „Старопланински легенди“

Едно приключение назад във времето

 13 до 20 август, 2022г.

хижа Узана, Стара планина

Летен Лагер “Старопланински легенди” 2022

Балканът е символ в историята ни, място на битки и сражения, дом на хайдути и войводи, олицетворение на смелост и духовност. Предстои ни едно пътешествие назад във времето през старопланинските пътеки и легенди. Един лагер за най-големите фенове на историята и природата, който ще ни потопи в магията на планината и живота на хората в Балкана преди сто години.

компас.JPG

Програма

Ден 1: Връщане назад във времето 

Напускаме София и се отправяме към прекрасния град Габрово, където след кратка почивка се отправяме за посещение на Априловската гимназия - първото светско училище в България. Обядваме в центъра на града и се насочваме към етнографски музей на открито Етъра - едно уникално място, което пази традициите за поколенията. Следобед се качваме в прегръдката на Балкана и нашия нов дом за следващите дни - хижа Узана. Следват много игри, забавления и първия ни лагерен огън.

Plamnina Lager
летен лагер родопски предания

Ден 2: С дъх на билки и цветя

Днешният ден е посветен на многоликите гори на Стара планина. Още от сутринта се впускаме в търсене на лечебни билки, ароматни цветя и шарени гъби като използваме определителите си, за да разпознаем различните видове и да съберем билки, с които по-късно ще си направим домашен чай. Връщаме се за обяд в хижата,  а в следобедните часове ще се научим как да си направим хербарий. Привечер даваме старт на нашето шестдневно творческо предизвикателство - създаване на макет на средновековно селище от природни материали. Вечерта се отдаваме на танцова фиеста като ще научим няколко старовремски танца.

Ден 3: По пътя на боеца 

Първият връх за този лагер ни очаква, а за да сме максимално подготвени, сутринта отделяме време за дискусия на теми като планинарство, екипировка, поведение и опасности в планината. Като истинска планинарска чета се отправяме към връх Исполин, откъдето виждаме Тракия, Лудогорието и Балкана. На връщане не забравяме да съберем още материали за нашия макет, по който ще работим по-късно. Следобедът е посветен на работилница по дърворезба, в която ще се научим как да изработим лък и стрели. С пълно бойно снаряжение ще се упражняваме като постреляме на поляната. Вечерта си запазваме за лагерен огън и разиграване на исторически събития и ключови сражения. 

боец.jpeg
криси.jpeg

Ден 4: Дивото зове 

Грабваме компасът и картата и се насочваме към поляната, за да научим повече за ориентирането. Ще се научим как да измерваме азимут, да определяме разстояния и географски координати, ще разберем защо релефът е толкова важен при планирането на градове и стратегии и разбира се - ще търсим съкровища. Следобед се връщаме към макета като днес имаме задача да измислим герб и да направим знаме на нашето селище. Привечер ще си накладем огън, ще разпънем палатките и ще прекареме първата си вечер под звездите.

Ден 5: Рецепти от стари времена

Рано, рано се отправяме на преход към хижа Партизанска песен. В гората събираме ядливи плодове и растения, които по-късно ще си сготвим. Научаваме интересни неща за историята и дискутираме какъв са били храната и културите по нашите земи преди откриването на Америка; как се е случвала търговията, какво са готвели хората и как са консервирали храната си? Обядваме на хижата, а на връщане съставяме менюто си за старовремските рецепти, които ще сготвим до вечерта. Няма как вечерта ни да е пълна и без приготвянето на домашен хляб на жар. Във втората ни вечер от палатковия лагер, сгушени около лагерния огън ще се отдадем на поетично четене.

lutenitsa 2.jpeg

Ден 6: Магията на театъра 

Предстои ни един изцяло творчески ден, който съчетава в себе си множество изкуства! Започваме с работилница за изработване и шиене на дрехи, старовремски дрехи и брони, за да бъдем по-точни. С дрехите и оръжията от предния ден вече сме готови да влезем в роля. В театралната ни работилница ще експериментираме с роли и жанрове. Последна възможност за довършване на макета и една генерална репетиция преди вечерта, в която чрез изкуствата магически ще се пренесем в миналото.

родопски предания

Ден 7: Високи сини планини

 

Предстои ни най-дългия преход от лагера! В този ден се отправяме на истинска експедиция до връх Шипка. Само вървейки по билото на Балкана можем да видим красотата на цялата ни страна на едно място! Стигайки върха, изкачваме хилядата стъпала до храм-паметник, а вътре разглеждаме изложбата, която разказва за един ключов подвиг от нашата история. Връщаме се обратно към хижата и се подготвяме за последната ни вечер заедно. Тя ще е олицетворение на многообразните таланти, които всеки от нас има в себе си. Вечерта ни ще бъде посветена на концерт на талантите, един последен лагерен огън и едно незабравимо звездно небе.
 

 

llrpvruh.jpeg
ПлаМнина

Ден 8: С нови приятели към далечни хоризонти

Сутринта имаме мисия да подготвим багажа и базата си за наближаващото отпътуване. Когато всичко това е готово ще обърнем поглед назад и ще осмислим приключението, което сме преживели, ще споделим заедно вълненията и емоциите си, ще проверим знанията си, ще съберем и запечатаме спомените си. Отпътуваме за Габрово, а от там за София, пълни с преживявания, спомени, емоции, нови приятелства и по-широки хоризонти.

Пълната програма по часове и минути, заедно със списък с екипировка и инструкции участниците получават след като се запишат и платят капаро.

компас.JPG

Условия

Кой? Деца и младежи на възраст от 11 до 17 години

 

Кога? От 13 до 20 август, 2022г.

Къде? Хижа Узана, Стара планина

До кога? Краен срок за записване - 30 юли, 2022г.

 

Как? Запиши се като попълниш анкетата или пиши имейл на contact@plamnina.com

Колко? Цената на един участник е 570 лв и е валидна при 15 участници. 

 

Фондация „ПлаМнина“ предлага частични или пълни стипендии. За повече детайли, вижте информацията под стипендии по-долу. 

Какво включва цената?

 

 • 5 хранения дневно (закуска, обяд, вечеря, две междинни хранения)

 • 7 нощувки

 • Транспорт от, до и по време на лагера

 • Туристическа застраховка

 • Квалифицирани водачи, обучители и инструктори

 • Обучения, работилници и дейности

 • Материали за обучения

 • Такси за рафтинг, катерене, посещение на пещера

 • Входна такса за музеите

 • Специализирана екипировка

 

Цената не включва:

 • Лична екипировка

 • Разходи от лично естество

Стипендии 

Фондацията осигурява и стипендии в размер на половин такса и цяла такса. 

Кандидатствай за стипендия като попълниш анкетата или пиши имейл на contact@plamnina.com

Всички преходи и дейности са съобразени с физическите възможности на деца между 12 и 17 години. Фондацията си запазва правото на промени в програмата при независещи от нея обстоятелства или спрямо особеностите на групата.

 

 

Ако имате въпроси, пишете ни на contact@plamnina.com

bottom of page