top of page
IMG_8943.JPG
PlaMnina Logo

Летен Лагер „Мальовица“

Магическо приключение в сърцето на Рила планина

17 - 23 август, 2024

хижа Мальовица, Национален парк Рила

МЕСТАТА ЗА ЛЕТЕН ЛАГЕР “МАЛьОВИЦА” 2024 са изчерпани!
Моля свържете се с нас на Contact@plamnina.com, за да бъдете добавени в списъка на чакащите.

Летен Лагер „Мальовица” 2024

Впускаме се в едно истинско планинарско приключение към една от най-красивите и алпийски части на нашите планини - Мальовишкия дял в Рила! Един лагер, който съчетава планинарската традиция и истории с много преходи към величествени върхове, дейности, свързани с планинарство, ориентиране, биоразнообразие, астрономия, география, творчески работилници и незабравими вечери около лагерния огън. Ела с нас в люлката на родното планинарство и алпинизъм към страховитите върхове на Мальовица!

Кой? Деца и младежи на възраст от 11 до 17 години

 

Кога? От 07 до 14 август, 2021г.

Къде? Хижа Свобода, село Давидково, Смолянско, Западни Родопи

До кога? Краен срок за записване - 07 юли, 2021г.

 

Как? Запиши се като попълниш анкетата или пиши имейл на contact@plamnina.com

Колко? Цената на един участник е 420 лв и е валидна при 15 участници.

 

Фондация „ПлаМнина“ предлага частични или пълни стипендии. За повече детайли, вижте информацията под стипендии по-долу. 

Какво включва цената?

 

 • 5 хранения дневно (закуска, обяд, вечеря, две междинни хранения)

 • 7 нощувки

 • Транспорт от, до и по време на лагера

 • Туристическа застраховка

 • Квалифицирани водачи, обучители и инструктори

 • Обучения, работилници и дейности

 • Материали за обучения

 • Специализирана екипировка

Цената не включва:

 • Лична екипировка

 • Разходи от лично естество

Стипендии 

Фондацията осигурява и стипендии в размер на половин такса и цяла такса. 

Кандидатствай за стипендия като попълниш анкетата.

Всички преходи и дейности са съобразени с физическите възможности на деца между 12 и 17 години. Фондацията си запазва правото на промени в програмата при независещи от нея обстоятелства или спрямо особеностите на групата.

 

 

Ако имате въпроси, пишете ни на contact@plamnina.com

Ден 1: В сърцето на планината

В първия ни ден отпътуваме от София и скоро се озоваваме сред горите на Рила планина! Спираме на бившата планинска школа Мальовица, нарамваме раниците и поемаме по пътеката към нашия дом за следващите дни - хижа Мальовица. След настаняването и обяда ще се впуснем в множество игри, за да се опознаем и отпуснем, да набележим заедно правилата и целите на лагера, да навлезем в света на планинарството, творчеството и работата в екип. Вечерта ще посветим на още забавления, лагерен огън и истории за планината.

3

Ден 2: Тайните на географската карта

Ставаме рано и поемаме към високите сини простори на Рила! Във втория ни ден ще се научим как да разчитаме географската карта и да я използваме за навигация. Тръгваме от хижата, минаваме през първа и втора тераса, спираме за кратка беседа и продължаваме нагоре към култовия заслон БАК. Устройваме си пикник за обяд, а след него ни предстои кратко изкачване към връх Ловница, откъдето се любуваме на острите, алпийски върхове около нас - Камилата, Злия зъб, Орловец, Голям Купен и самата Мальовица. Спускаме се обратно към хижата, където след заслужена почивка се отдаваме на творчески дейности и рисуване на карта с природни материали. Вечерта е запазена за лагерен огън и вдъхновяващи истории на бележити наши планинари и алпинисти.

3.jpg

Ден 3: С аромат на билки и цветя 

В този ден се отправяме на преход, посветен изцяло на многообразния свят на растенията, билките и животните. Тук ще се впуснем в изследване и разпознаване на цветя, ще търсим следи на горски животни и ще берем билки. Следобедът е специално запазен за творчество и изработване на хербарий. Вечерта ще имаме уникалната възможност да погледнем към звездното небе с телескоп и да споделим преживяванията си на лагерния огън.

IMG_9182.JPG
IMG_9059.JPG

Ден 4: Майстори-планинари!

Предстои ни още един вълнуващ преход във високото, но този път нашата цел ще е Страшното езеро с едноименния заслон, а защо не и връх Попова капа? След дискусия за подходящата екипировка и правилното подреждане на раницата поемаме нагоре по големите морени и за обяд вече сме разпънали пикник край Страшното езеро. Предстои ни да научим много за планинарството, поведението ни в планината и опасностите, които крие тя. Следобед се спускаме към хижата, отпочиваме и се събираме отново за работилница на тема метеорология. Вечерта е отделена за традиционния лагерен огън, след което ще се предизвикаме в Горския драматичен театър.

Ден 5: Дивото зове

Идва време да се научим как да оцеляваме в дивата природа! В първата половина на деня ще разберем какво е първата помощ в и извън планината и как да помагаме, когато някой е в беда. След това ще грабнем компасите и картите, за да научим повече за ориентирането и да се впуснем в търсене на съкровища. Вечерта ще се съберем около лагерния огън за игри и ще обърнем внимание на ролята на въжето в планината научавайки се как да връзваме различни възли.

IMG_9453.JPG
IMG_9560.JPG

Ден 6: Великолепната Мальовица

Заветният ден е пред нас - предстои ни изкачването на връх Мальовица! Тръгваме рано с пълни сили по познатите ни първа и втора тераса. Вместо да отбием към БАК този път се насочваме нагоре към Еленино езеро, а след него и към дългоочаквания връх. Гледките от Мальовица спират дъха ни във всички посоки - рилски манастир, Седемте езера, Урдина река, чааак до Мусала! Щастливи поемаме по обратния път към хижата, където ни предстои трескава подготовка за вечерта на талантите. Вечерта ни ще бъде посветена на един последен лагерен огън и изненада, направена от самите вас - безкрайно забавната Вечер на талантите.

Ден 7: С нови приятели

към далечни хоризонти

В последният ден от лагера ще обърнем поглед назад и ще осмислим приключението, което сме преживели, ще споделим заедно вълненията и емоциите си, ще проверим знанията си, ще съберем и запечатаме спомените си. Следобед ще се спуснем по познатата ни горска пътека, за да стигнем до срещата ни с буса и да отпътуваме обратно към София.

IMG_9111.JPG

Пълната програма по часове и минути, заедно със списък с екипировка и инструкции участниците получават след като се запишат и платят капаро.

компас.JPG

Програма

Кой? Деца и младежи на възраст от 11 до 17 години

 

Кога? От 17 до 23 август, 2024г.

Къде? Хижа Мальовица, НП Рила

До кога? Краен срок за записване - 15 юли, 2024г.

 

Как? Запиши се като попълниш анкетата.

Колко? Цената на един участник е 730 лв и е валидна при 15 участници.

 

Фондация „ПлаМнина“ предлага частични или пълни стипендии. За повече детайли, вижте информацията под стипендии по-долу. 

Какво включва цената?

 

 • 5 хранения дневно (закуска, обяд, вечеря, две междинни хранения)

 • 6 нощувки

 • Транспорт от, до и по време на лагера

 • Туристическа застраховка

 • Квалифицирани водачи, обучители и инструктори

 • Обучения, работилници и дейности

 • Материали за обучения

 • Специализирана екипировка

Цената не включва:

 • Лична екипировка

 • Разходи от лично естество

Стипендии 

Фондацията осигурява и стипендии в размер на половин такса и цяла такса. 

Кандидатствай за стипендия като попълниш анкетата.

Всички преходи и дейности са съобразени с физическите възможности на деца между 11 и 17 години. Фондацията си запазва правото на промени в програмата при независещи от нея обстоятелства или спрямо особеностите на групата.

 

 

Ако имате въпроси, пишете ни на contact@plamnina.com

компас.JPG

Условия

bottom of page