top of page
this 5.JPG
PlaMnina Logo

Летен Лагер „Духът на Балкана“

Пълно 7-дневно планинарско приключение

15 - 21 юли 2023 | с. Очин дол

Врачански Балкан, Козница и Понор планина

Какво е Летен Лагер “Духът на Балкана” 2023?

Нашето приключение е специално за най-големите любители на планината и природата. То съчетава туристически преходи, покоряване на върхове, атрактивни спортове, творчески дейности и работилници, свързани със света на географията, геологията, историята, растенията и животните. Ще надникнем в магическия свят на цели три планини, ще се катерим по скали, върхове и водопади, ще изследваме пещери и ще плаваме по реки, ще черпим знания за природата и планинарството.

компас.JPG

Програма

Ден 1: В прегръдката на Балкана 

Още в първия ден навлизаме дълбоко в планината и от влака съзираме спиращи дъха гледки на Искърското дефиле. Пристигаме на гара Левище и се оправяме право нагоре по тясна горска пътечка към базата ни - Младежки еко лагер в село Очиндол. След настаняването и обяда ще се впуснем в множество игри, за да се опознаем и отпуснем, да набележим заедно правилата и целите на лагера, да навлезем в света на планинарството, творчеството и работата в екип. Вечерта ще посветим на още забавления, лагерен огън и истории за планината.

Plamnina Lager
this 18.JPG

Ден 2: С аромат на билки и цветя 

Нашият втори ден в природата е посветен изцяло на мнгообразния свят на растенията, билките и животните. Тук ще се впуснем в изследване и разпознаване на цветя, ще търсим следи на горски животни и ще берем билки, от които после да сварим най-вкусния чай. Следобедът е специално запазен за творчество и изработване на хербарий, а вечерта след лагерния огън ще се предизвикаме в Горския драматичен театър.

Ден 3: Експедиция В географския свят

Време е да се отправим на експедиция в света на географията и планинарството, започвайки от Гара Бов в Понор планина, откъдето ще поемем по Вазовата екопътека към красивия водопад Бовска скакля. По пътя на водата ще стигнем над отвесните скали до равните поляни при село Заселе - именно там ще открием дъното на изгубеното море, ще се впуснем в света на географските карти, които ще майсторим от природни елементи и с естествени бои. Вечерта ще се съберем около лагерния огън за игри и специална планинарска кино-прожекция.

this 25.JPG
this 3.JPG

Ден 4: Дивото зове 

Идва време да се научим как да оцеляваме в дивата природа! В първата половина на деня ще разберем какво е първата помощ в и извън планината и как да помагаме, когато някой е в беда. След това ще грабнем компасите и картите, за да научим повече за ориентирането и да се впуснем в търсене на съкровища. Следобедът ще имаме мисия да си направим бивак - да разпънем палатките, чувалите и шалтета, да запалим огън и да приготвим вечерята си чрез едно мастършеф състезание. Преди традиционния лагерен огън ще се забавляваме като постреляме с лък и изпълним различни предизвикателства.

Ден 5: Отвъд вертикалните ограничения 

Предстои ни един от най-вълнуващите дни на лагера! В него ще се потопим в света на катеренето и алпинизма, а нашите опитни приятели-инструктори ще ни разкрият какво е катерене, виа ферата и спускане на рапел. Отправяме се към гара Лакатник и тръгваме по стръмната пътека към Лакатнишките скали. Гледките и отвесите, които ни заобикалят са феноменални и незабравими. Време е да се насочим още по-навътре и надълбоко в планината, а именно в пещерата Темната дупка. Вечерта ще имаме уникалната възможност да погледнем към звездното небе с телескоп и да споделим преживяванията си на лагерния огън.
 

milenka.jpeg

Ден 6: По течението на реката 

В този не по-малко вълнуващ ден ще преминем през екопътеката над село Лютиброд, ще се катерим по кози пътеки и скали, ще се насладим на скалния феномен Ритлите, а по обяд ще посетим Черепишкия манастир - любимо място на писателя Иван Вазов. Следобедът ни също е наситен с приключения, защото се впускаме заедно на рафтинг по река Искър! Вечерта ни ще бъде посветена на един последен лагерен огън и изненада, направена от самите вас - безкрайно забавната Вечер на талантите.

rafting.jpeg

Ден 7: Планината в мен

В последният ден от лагера ще обърнем поглед назад и ще осмислим приключението, което сме преживели, ще споделим заедно вълненията и емоциите си, ще проверим знанията си, ще съберем и запечатаме спомените си. Следобед ще се спуснем по познатата ни горска пътека, за да се качим на влака и да преминем за пореден път през красивото Искърско дефиле обратно към София.
 

ПлаМнина

Пълната програма по часове и минути, заедно със списък с екипировка и инструкции участниците получават след като се запишат и платят капаро.

компас.JPG

Условия

Кой? Деца и младежи на възраст от 11 до 17 години

 

Кога? От 15 до 21 юли, 2023г.

Къде? Младежки еко лагер, село Очин дол, Врачанска планина

До кога? Краен срок за записване - 01 юни.

 

Как? Запиши се като попълниш анкетата.

Колко? Цената на един участник е 690 лв и е валидна при 15 участници. 

 

Фондация „ПлаМнина“ предлага частични или пълни стипендии. За повече детайли, вижте информацията под стипендии по-долу. 

Какво включва цената?

 

 • 5 хранения дневно (закуска, обяд, вечеря, две междинни хранения)

 • 6 нощувки

 • Транспорт от, до и по време на лагера

 • Туристическа застраховка

 • Квалифицирани водачи, обучители и инструктори

 • Обучения, работилници и дейности

 • Материали за обучения

 • Такси за рафтинг, катерене, посещение на пещера

 • Входна такса за музеите

 • Специализирана екипировка

 

Цената не включва:

 • Лична екипировка

 • Разходи от лично естество

Стипендии 

Фондацията осигурява и стипендии в размер на половин такса и цяла такса. 

Кандидатствай за стипендия като попълниш анкетата или пиши имейл на contact@plamnina.com

Всички преходи и дейности са съобразени с физическите възможности на деца между 11 и 17 години. Фондацията си запазва правото на промени в програмата при независещи от нея обстоятелства или спрямо особеностите на групата.

 

 

Ако имате въпроси, пишете ни на contact@plamnina.com

bottom of page