this 5.JPG

Летен Лагер „Духът на Балкана“

Пълно 8-дневно планинарско приключение

24-31 юли 2021

Врачански Балкан, Козница и Понор планина

Летен Лагер “Духът на Балкана”, 2021

Нашето приключение е специално за най-големите любители на планината и природата.

То съчетава туристически преходи, покоряване на върхове, атрактивни спортове, творчески дейности и работилници, свързани със света на географията, геологията, историята, растенията и животните. Ще надникнем в магическия свят на цели три планини, ще се катерим по скали, върхове и водопади, ще изследваме пещери и ще плаваме по реки, ще посетим няколко исторически забележителности и ще черпим знания за природата и планинарството.

компас.JPG

програма

Ден 1: В прегръдката на Балкана

Още в първия ден навлизаме дълбоко в планината и от влака съзираме спиращи дъха гледки на Искърското дефиле. Пристигаме на гара Левище и се оправяме право нагоре по тясна горска пътечка към базата ни - Младежки еко лагер в село Очиндол. След настаняването и обяда ще се впуснем в множество игри, за да се опознаем и отпуснем, да набележим заедно правилата и целите на лагера, да навлезем в света на планинарството, творчеството и работата в екип. Вечерта ще посветим на още забавления, лагерен огън и истории за планината.

4.JPG
PolskaSkakavica2020

Ден 2: С аромат на билки и цветя

Нашият втори ден в природата е посветен изцяло на многообразния свят на растенията, билките и животните. Тук ще се впуснем в изследване и разпознаване на цветя, ще търсим следи на горски животни и ще берем билки, от които после да сварим най-вкусния чай. Целият ден ще прекараме във Врачанска планина като се отправим на преход към величествените Кобилини стени и първенеца на планината - връх Бегличка могила. Следобедът е специално запазен за творчество и изработване на хербарий, а вечерта след лагерния огън ще се предизвикаме в Горския драматичен театър.

Ден 3: Експедиция милиони години назад в миналото

Време е да се отправим на експедиция 70 милиона години назад във времето, когато на мястото на днешната планина е съществувало море. Нашата експедиция ще започне от Гара Бов в Понор планина, откъдето ще поемем по Вазовата екопътека към красивия водопад Бовска скакля. По пътя на водата ще стигнем над отвесните скали до равните поляни при село Заселе - именно там ще открием дъното на изгубеното море, ще се впуснем в света на геологията, ще търсим фосили и ще творим мозайки от причудливи камъни. Вечерта ще се съберем около лагерния огън за игри и предизвикателство с асоциации.

преход.jpg
plamnina

Ден 4: Дивото зове

Идва време да се научим как да оцеляваме в дивата природа!

В първата половина на деня ще разберем какво е първата помощ в и извън планината и как да помагаме, когато някой е в беда.

След това ще грабнем компасите и картите, за да научим повече за ориентирането и да се впуснем в търсене на съкровища. Следобедът ще имаме мисия да си направим бивак - да разпънем палатките, чувалите и шалтета, да запалим огън и да приготвим вечерята си с едно мастършеф състезание. Преди традиционния лагерен огън ще се забавляваме като постреляме с лък и изпълним различни предизвикателства.

Ден 5: Отвъд вертикалните ограничения

Предстои ни един от най-вълнуващите дни на лагера! В него ще се потопим в света на катеренето и алпинизма, а нашите опитни приятели-инструктори ще ни разкрият какво е катерене, виа ферата и спускане на рапел. Ще преминем през екопътеката над село Лютиброд, ще се катерим по кози пътеки и скали, ще се насладим на скалния феномен Ритлите, а в края на деня ще посетим Черепишкия манастир - любимо място на писателя Иван Вазов. Вечерта ще имаме уникалната възможност да погледнем към звездното небе с телескоп и да споделим преживяванията си на лагерния огън.

Ден 6: До дъното на пещерата и по течението на реката

В този не по-малко вълнуващ ден се отправяме към гара Лакатник и тръгваме по стръмната пътека към Лакатнишките скали. Гледките и отвесите, които ни заобикалят са феноменални и незабравими. Време е да се насочим още по-навътре и надълбоко в планината, а именно в пещерата Темната дупка. Нашите опитни приятели-инструктори за пореден път ни превеждат през тайни проходи и мистични места. Следобедът ни също е наситен с приключения, защото се впускаме заедно на рафтинг по река Искър! За вечеря следва изненада, направена от самите вас - безкрайно забавната Вечер на талантите.

Ден 7: Из хайдушките пътеки

Последният ни пълен ден в планината ни предлага най-дългия от всички преходи - време е да поемем по хайдушките пътеки и да изминем стъпките на Ботевата чета до историческия връх Вола! В този ден ще се насочим към Враца, за да започнем изкачването си, а по време на цели път ще си припомняме историята и делата на нашите предци. В следобедните часове ще се върнем още назад в миналото и бита на народа ни като посетим Къща-музей Баба Илийца. Вечерта ни ще бъде посветена на един последен лагерен огън и едно незабравимо поетично четене.

%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D0%9C%D0%BD%D0%B8%D0%

Ден 8: Планината в мен

В последният ден от лагера ще обърнем поглед назад и ще осмислим приключението, което сме преживели, ще споделим заедно вълненията и емоциите си, ще проверим знанията си, ще съберем и запечатаме спомените си. Следобед ще се спуснем по познатата ни горска пътека, за да се качим на влака и да преминем за пореден път през красивото Искърско дефиле обратно към София.

компас.JPG

Условия

Кой? Деца и младежи на възраст от 12 до 17 години

 

Кога? От 24 до 31 юли, 2021г.

Къде? Младежки еко лагер, село Очиндол, Врачанска планина

До кога? Краен срок за записване - 15 юни, 2021г.

 

Как? Запиши се като попълниш анкетата или пиши имейл на info@plamnina.com

Колко? Цената на един участник е 450 лв и е валидна при 15 участници. 

 

Фондация „ПлаМнина“ предлага частични или пълни стипендии. За повече детайли, вижте информацията под стипендии по-долу. 

Какво включва цената?

 

 • 5 хранения дневно (закуска, обяд, вечеря, две междинни хранения)

 • 7 нощувки

 • Транспорт от, до и по време на лагера

 • Туристическа застраховка

 • Квалифицирани водачи, обучители и инструктори

 • Обучения, работилници и дейности

 • Материали за обучения

 • Такси за рафтинг, катерене, посещение на пещера

 • Входна такса за музеите

 • Специализирана екипировка

 

Цената не включва:

 • Лична екипировка

 • Разходи от лично естество

Стипендии 

Фондацията осигурява и стипендии в размер на половин такса и цяла такса. 

Кандидатствай за стипендия като попълниш анкетата или пиши имейл на contact@plamnina.com

Всички преходи и дейности са съобразени с физическите възможности на деца между 12 и 17 години. Фондацията си запазва правото на промени в програмата при независещи от нея обстоятелства или спрямо особеностите на групата.

 

 

Ако имате въпроси, пишете ни на contact@plamnina.com