криси.jpeg
лого-1.png
PlaMnina Logo

Палатков лагер Маджарово

Пълно 4-дневно планинарско приключение

31.08 - 04.09.2022

Къща Старото гнездо, град Маджарово

Палатков Лагер Маджарово

В колаборация с Фондация “Наука за природата” сме щастливи да обявим съвместния ни летен палатков лагер за деца и ученици в град Маджарово! Предстои ни едно вълнуващо приключение в дивите Източни Родопи, което ще ни разкрие тайните на палаткуването под открито небе, красотата на Родопите, света на прилепите и и лешоядите и магическата сила на водата! Бъди готов за наблюдение и хранене на лешояди и прилепи, обучения по биоразнообразие и планинарство, преходи, риболов и каяци, творчество и много нови приятели!

компас.JPG

Програма

Ден 1: Началото

В първия ни ден заедно се отправяме към сърцето на Източните Родопи - град Маджарово. Още с пристигането започваме да се чувстваме като истински приключенци, защото разпъваме палатките и подготвяме бивака си за вечерта. Следват игри за запознанство, в които да открием повече за новите си приятели по палатка в следващите дни. Привечер започваме с подготовка на огъня, на който сами ще сготвим вкусна вечеря. Вечерта е време за истории край лагерния огън и споделяне на преживяното през деня.

Plamnina Lager
DT9A1023.jpeg
DT9A2785.jpeg

Ден 2: В Света на прилепите! 

През втория ден ще се запознаем с прилепите и прилепарите. И двата вида са бозайници, но докато първите прекарват нощите в лов на насекоми, то вторите са хората, които прекарват времето си в изучаване на прилепите. Ще можем да разберем повече и за едните и другите от първа ръка. През деня ще отидем на гости в „жилище“ за пример и ще натрупаме знания затова къде живеят прилепите, какво правят през свободното си време, какво ги прави по-добри летци от птиците, защо въпреки че пренасят десетки вируси, то те не се разболяват от тях, за какво трябва да сме им благодарни и какво правим и какво можем да правим за опазването на прилепите в България.

След като слънцето залезе, ще се впуснем в истински лов на прилепи и ще влезем макар и за кратко в обувките на прилепар. Ще видите с очите си как се улавя прилеп (с научна цел) и защо му е на някой да го прави.

Ден 3: Лешоядите и къмпинг мастършеф клас

В третия ден на нашето приключение ще се потопим в орнитологията и ще се запознаем с едни от най-интересните и същевременно най-малко познатите птици в България – лешоядите.

Маджарово е разположен в кратера на най-големия вулкан на Балканите, изригнал преди повече от 35 млн. години. Магмата макар и отдаван изстинала, сега се е превърнала в дом за стотици птици. Но тези, за които орнитолози от цяла Европа пътуват за да наблюдават са египетския и белоглавия лешояд.

Следобяда ще се отдадем на творчество, посветено на птиците, а по-късно ни очаква къмпинг мастършеф клас, в който ще подготвим вкусна вечеря.

Asset-10_72x-100.jpeg
karta.jpeg

Ден 4: Вода и ориентиране

В четвъртия ден из Дивите Родопи ни предстоят не по-малко вълнуващи дейности. Ставаме рано, закусваме и се отправяме на едно приключение по вода! Предстои ни да открием красотата на река Арда и заобикалящите я скали като се пуснем по течението й, карайки каяци. Изморени, но доволни, ще си устроим пикник на брега на реката. Следобеда ще посветим на плаж и слънчеви бани, а който иска може да научи как се прави въдица от дърво и току виж да хване нещо с нея. Преди вечеря грабваме картите и компасите, за да разберем как се ориентираме в планината с тях и разбира се - да открием някои съкровища. Вечерта ще е вълнуваща за всички, защото освен лагерния огън ни очаква и шоуто на талантите, в което всеки от нас ще разкрие на какво е способен.

Ден 5: Вдъхновени за приключения

В последния пети ден стягаме палатките, бивака и багажа. Когато всичко това е готово ще обърнем поглед назад и ще осмислим приключението, което сме преживели, ще споделим заедно вълненията и емоциите си, ще проверим знанията си, ще съберем и запечатаме спомените си. По обяд поемаме обратно към дома, пълни с преживявания, спомени, емоции, нови приятелства и по-широки хоризонти.

252938008_118431217292908_6733487882508606992_n.jpeg

Пълната програма по часове и минути, заедно със списък с екипировка и инструкции участниците получават след като се запишат и платят капаро.

компас.JPG

Условия

Кой? Деца и младежи на възраст от 11 до 17 години

 

Кога? От 31.08 - 04.09.2022

Къде? Къща Старото гнездо, град Маджарово

До кога? Няма. До изчерпване на местата. 

 

Как? Запиши се като попълниш анкетата

Колко? Цената на един участник е 550 лв и е валидна при 15 участници.

 

Фондация „ПлаМнина“ предлага частични или пълни стипендии. За повече детайли, вижте информацията под стипендии по-долу. 

Какво включва цената?

 • 5 хранения дневно (закуска, обяд, вечеря, две междинни хранения)

 • 4 нощувки на палатка

 • Транспорт от, до и по време на лагера

 • Туристическа застраховка

 • Квалифицирани водачи, обучители и инструктори

 • Обучения, работилници и дейности

 • Такса и екипировка за каране на каяк

 • Материали за обучения

 • Специализирана екипировка

Цената не включва:

 • Лична екипировка

 • Разходи от лично естество

Стипендии 

Фондацията осигурява и стипендии в размер на половин такса и цяла такса. 

Кандидатствай за стипендия като попълниш анкетата.

Всички преходи и дейности са съобразени с физическите възможности на деца между 11 и 17 години. Организаторите си запазваг правото на промени в програмата при независещи от нея обстоятелства или спрямо особеностите на групата.

 

 

Ако имате въпроси, пишете ни на contact@plamnina.com или на info@sciencefornature.org