top of page
DSC_5606.JPG.jpg
PlaMnina Logo

Летен Лагер „Родопски Предания“

Магическо пътешествие през родопските традиции и занаяти

12 - 18 август, 2023

хижа Свобода, с. Давидково, Смолян

МЕСТАТА ЗА ЛЕТЕН ЛАГЕР „Родопски предания” 2023 са изчерпани!
Моля свържете се с нас на Contact@plamnina.com, за да бъдете добавени в списъка на чакащите.

Летен Лагер “Родопски предания” 2023

Приключението ще ни отведе в сърцето на мистичната Родопа планина, където сред гори и планини ще открием най-големите й тайнства. В рамките на няколко дни ще се запознаем с дивата природа и нейните разнообразни обитатели, ще се посветим в старите занаяти и традиции на региона, ще научим множество предания и легенди, ще майсторим и творим всякакви чудеса и ще бродим из гори и върхове, за да се слеем с природата. 

Кой? Деца и младежи на възраст от 11 до 17 години

 

Кога? От 07 до 14 август, 2021г.

Къде? Хижа Свобода, село Давидково, Смолянско, Западни Родопи

До кога? Краен срок за записване - 07 юли, 2021г.

 

Как? Запиши се като попълниш анкетата или пиши имейл на contact@plamnina.com

Колко? Цената на един участник е 420 лв и е валидна при 15 участници.

 

Фондация „ПлаМнина“ предлага частични или пълни стипендии. За повече детайли, вижте информацията под стипендии по-долу. 

Какво включва цената?

 

 • 5 хранения дневно (закуска, обяд, вечеря, две междинни хранения)

 • 7 нощувки

 • Транспорт от, до и по време на лагера

 • Туристическа застраховка

 • Квалифицирани водачи, обучители и инструктори

 • Обучения, работилници и дейности

 • Материали за обучения

 • Специализирана екипировка

Цената не включва:

 • Лична екипировка

 • Разходи от лично естество

Стипендии 

Фондацията осигурява и стипендии в размер на половин такса и цяла такса. 

Кандидатствай за стипендия като попълниш анкетата.

Всички преходи и дейности са съобразени с физическите възможности на деца между 12 и 17 години. Фондацията си запазва правото на промени в програмата при независещи от нея обстоятелства или спрямо особеностите на групата.

 

 

Ако имате въпроси, пишете ни на contact@plamnina.com

Ден 1: Магията на планината  

Напускаме София и се отправяме към прекрасния град Пловдив, където след кратка почивка ни взима бусчето за село Давидково и хижа Свобода. По пътя правим спирка край Бачковския манастир и след кратка разходка стигаме до Бачковския водопад, където ще си устроим пикник за обяд. Веднъж пристигнали на хижата се отдаваме на игри за запознанство и забавление, поставяме правилата и целите на лагера, научаваме повече за планината и нашето място в нея. В края на деня ни очаква първият ни лагерен огън, много игри и забавления.

Plamnina Lager
lutenitsa 2.jpeg
lutenitsa.jpeg

Ден 2: Бабини рецепти

за домашна зимнина

Вълнуващото утро на деня посрещаме от близкия до хижата връх Свобода. Заредени от слънцето се запретваме ръкави и се захващаме с първия местен занаят - приготвянето на вкусна домашна лютеница и пресен соден хляб с продукти от селото. След усиленото печене, белене, затваряне на буркани и варене се награждаваме заслужено с ръчно изпечен хляб с лютеница и си приготвяме по бурканче за вкъщи. Следобед ни очаква творческа работилница, в която децата могат да се потопят в цели три занаята - грънчарство, шевици и дърводелство. Денят ни завършва с лагерен огън и много специална планинарска кино-вечер.

Ден 3: На лов за най-сладките малини 

В днешния ден се отправяме на лов за малини и боровинки по поляни и гори. Нашата мисия е да наберем най-сладките плодове, от които по-късно ще приготвим домашно сладко. Докато нашето сладко ври се впускаме в още един занаят - приготвяне на домашно кисело мляко, с което да напълним глинените си произведения от предния ден. С усмивка дегустираме кисело мляко със сладко, а защо не и с палачинки? През втората част на деня ни предстои разходка до връх Свобода, където ще си поговорим повече за екипировката, поведението и опасностите в планината. Привечер ни очаква вълнуваща сесия за астрономията, а след лагерния огън ще наблюдаваме незабравимото звездно небе.

glina.jpeg
karta.jpeg

Ден 4: Необятният свят на водата 

Грабваме компасът и картата и се насочваме към село Давидково, където се впускаме в търсене на съкровища из селските къщи и използваме уменията си в ориентирането. Спускаме се към Давидковска река и започваме да изследваме необятния свят на водата, търсейки на скъпоценни камъни. Следващото ни приключение ни отвежда на тепавицата до селото, където ще се насладим на пикник, слънчеви бани и плуване в речния вир. Следобед имаме важната мисия да си направим бивак - да разпънем палатки, да накладем огън и да подготвим сами вечерята си. Сгушени край лагерния огън, потъваме в света на местните приказки и легенди.

Ден 5: С аромат на билки и цветя 

Днешният ден е посветен на многоликите гори на Родопите. Още от сутринта се впускаме в търсене на лечебни билки, ароматни цветя и шарени гъби като използваме определителите си, за да разпознаем различните видове и да съберем билки, с които по-късно ще си направим домашен чай. Горската пътека ни превежда през широки поляни, където ще спрем за обяд, през буйни поточета и малки параклиси, за да достигнем красивия водопад край село Манастир - Свети Дух. В следобедните часове ще се отдадем на творчество като рисуваме природни пейзажи с акварел и се научим как да си направим хербарий. Привечер ще се забавляваме като постреляме с лък и изпълним различни предизвикателства, ще поиграем на асоциации и разбира се ще споделим деня и преживяното край лагерния огън.

bilki.jpeg
llrp.jpeg

Ден 6: Към непознати висини

Като истински планинари се отправяме рано за преход към високия 2001 метра връх Преспа! Родопските пътеки и гори ни омайват с красотата си и неусетно достигаме до върха, където панорамните гледки спират дъха ни. Нашият преход обаче не спира до тук - около обяд вече се излежаваме на поляните край хижа Преспа и заслужено си правим пикник сред тях. Следобед имаме мисия да подготвим багажа и базата си за наближаващото отпътуване. Когато всичко това е готово ще обърнем поглед назад и ще осмислим приключението, което сме преживели, ще споделим заедно вълненията и емоциите си, ще проверим знанията си, ще съберем и запечатаме спомените си. Вечерта ни ще бъде посветена на Вечер на талантите, караоке и на един последен лагерен огън.

Ден 7: С нови приятели

към далечни хоризонти

Ето че е време да напуснем базата на хижа Свобода, но приключението ни не спира до тук. По пътят за дома си припомняме селата Манастир и Давидково преди да спрем за почивка и обяд на водопад Сливодолско падало - най-висок в Родопите. След посещението на манастира се отправяме на разходка в района и се наслаждаваме на последния си пикник заедно. Отпътуваме за Пловдив, а от там за София, пълни с преживявания, спомени, емоции, нови приятелства и по-широки хоризонти.

llrpvruh.jpeg

Пълната програма по часове и минути, заедно със списък с екипировка и инструкции участниците получават след като се запишат и платят капаро.

компас.JPG

Програма

Кой? Деца и младежи на възраст от 11 до 17 години

 

Кога? От 12 до 18 август 2023.

Къде? Хижа Свобода, село Давидково, Смолянско, Западни Родопи

До кога? Краен срок за записване - 01 юли, 2023г.

 

Как? Запиши се като попълниш анкетата.

Колко? Цената на един участник е 660 лв и е валидна при 15 участници.

 

Фондация „ПлаМнина“ предлага частични или пълни стипендии. За повече детайли, вижте информацията под стипендии по-долу. 

Какво включва цената?

 

 • 5 хранения дневно (закуска, обяд, вечеря, две междинни хранения)

 • 6 нощувки

 • Транспорт от, до и по време на лагера

 • Туристическа застраховка

 • Квалифицирани водачи, обучители и инструктори

 • Обучения, работилници и дейности

 • Материали за обучения

 • Специализирана екипировка

Цената не включва:

 • Лична екипировка

 • Разходи от лично естество

Стипендии 

Фондацията осигурява и стипендии в размер на половин такса и цяла такса. 

Кандидатствай за стипендия като попълниш анкетата.

Всички преходи и дейности са съобразени с физическите възможности на деца между 11 и 17 години. Фондацията си запазва правото на промени в програмата при независещи от нея обстоятелства или спрямо особеностите на групата.

 

 

Ако имате въпроси, пишете ни на contact@plamnina.com

компас.JPG

Условия

bottom of page